Ring oss!

040-96 21 12

Väldigt många är idag oroliga för att till tandläkaren. Att undvika att gå till tandläkaren är att utsätta sin munhälsa för stora risker. Med regelbundna besök kan problematiken upptäckas i tid och även minimera tiderna för behov av jobbiga behandlingar. 

Lång erfarenhet av tandvårdsrädsla

Har du stora problem med tandvårdsrädsla? Vi på Dentry Tandvård har tandläkare med lång erfarenhet att behandla patienter med tandvårdsrädda. Vår klinik är ljus och fräsch och ser inte ut som en traditionell tandläkarmottagning, allt för att skapa ett lugn hos dig som patient. Vi försöker alltid göra behandlingen hos oss så behaglig som möjligt. Vi arbetar självklart med smärtlindring för att din behandling ska vara smärtfri. Undvik aldrig att gå till tandläkaren på grund av en rädsla för smärta.

Även om du lider av svår tandvårdsrädsla är det viktigt att minnas att du gör dig själv en otjänst om du undviker att gå till tandläkaren. Om du går till tandläkaren regelbundet så kommer besökaren att gå snabbare, risken för komplikationer eller större problem minskar. 

Vad är tandvårdsrädsla och hur uppkommer det?

Ibland är problemen hanterbara men för vissa blir det så stor rädsla att man undviker att gå till tandläkaren. Vissa lider endast av oro och obehagskänslor inför sitt besök, medan andra upplever panikartade känslor. För vissa har det blivit så illa att de har utvecklat en fobi för tandvård. Tandvårdsrädsla är lika vanligt bland män och kvinnor och förekommer i alla åldrar.

Hur tandvårdsrädsla uttrycker sig skiljer sig från person till person. Vissa kan se helt lugna ut på utsidan medan det på insidan pågår en panik och tro att behandlingen kommer att få fruktansvärda följder. För andra uttrycker sig rädslan mer fysiskt där svettningar och skakningar kan förekomma. Sen finns det dem som kan säga att de vet att det inte är något farligt som kommer att hända men att de ändå upplever ångest och rädsla.

Det går inte att säga varför någon lider av tandvårdsrädsla men ofta handlar det om känslan av att förlora kontroll eller på grund av tidigare erfarenheter.

Några av de mest vanliga orsakerna till tandvårdsrädsla:

 • Dåliga erfarenheter från tidigare besök.
 • Obehag över hur tandvården såg ut förr.
 • Bristen av kontroll kan orsaka ångest.
 • Skamkänslor gällande tändernas skick.
 • Rädslan kan vara överförd från andra.
 • Personer som har genomgått långa och smärtsamma behandlingar upplever mer ofta oro inför sina besök.

Hur ska jag söka vård?

Om du lider av tandvårdsrädsla är det viktigt att inte låta rädslan ta över. Din munhälsa är viktig och bör inte bortprioriteras. Berätta om din rädsla när du bokar din tid så kan vi avsätta extra tid med tandläkaren och även förbereda ditt besök på bästa sätt. Du kan välja att boka tid genom att ringa på 040-96 21 12  eller boka tid nedan med hjälp av vår onlinebokning. Tandhälsan är viktig! Skjut inte på ditt tandvårdsbesök det kan leda till mer omfattande problematik. 

För att få hjälp med problematiken finns det några saker du kan göra själv. Det är viktigt att du först och främst talar om att du är tandvårdsrädd redan när du bokar din tid. Då kan mer tid avsättas och tandläkaren eller tandhygienisten får möjlighet att lägga upp behandlingen på ett sätt som är anpassat för att minska din oroskänsla.

 

Här följer några generella råd som kan hjälpa dig att minska din rädsla:

 • Berätta om din rädsla.
 • Våga ställa frågor.
 • Det helt okej att spela musik i hörlurar under behandlingen.
 • För att minska stressen inför ditt besök se till att vara ute i god tid. Sitt i väntrummet och försök att koppla av innan behandlingen.
 • Ta med ett stöd om du behöver det.
 • Gå igenom behandlingen på förhand med tandläkaren.
 • Eftersom tandvårdsrädsla är väldigt vanligt är våra tandläkare vana att hjälpa patienter som lider av ångest eller panikkänslor. Be om hjälp och försöka förklara vad det är som du tycker är obehagligt.
 • Våga be om en paus.
 • Om du är i behov av lugnande innan din behandling är det viktigt att du berättar det redan när du bokar din tid.